Lyst bevæger sig med 300.000 km/s i rummet, er er næsten helt tomt. Men når lys bevæger sig igennem et medie, som et lyslederkabel, så bevæger lyset sig kun med ca. 200.000 km/s. Stadig helt utroligt hurtigt og i øvrigt ca. lige så hurtigt, som elektriske signaler. Det betyder også at selvom fiber regnes for at være mere stabilt, så er selve signalet ikke “hurtigere” end alm. cat. 5 og cat. 6 kabler. Til gengæld er det ofte mere stabilt, og der er færre fejlkilderne, så udfald på nettet dermed bliver sjældnere.
Det giver god mening, at signalet bevæger sig med lysets hastighed, for det er vitterligt lys, der sendes igennem fiberen! Men det giver nogen gange lidt hovedbrud, når man tænker over hvordan lyset kan blive inde i kablet, når nu kablet bugter sig under veje, ind i kælderen, op i trappeopgangen og til slut drejer ind i lejligheder for at blive monteret i dit fiberudtag.
For at forstå det skal man zoome helt ind på den gennemsigtige tråd, som en fiber er. Du kan se den se den som en meget lang og meget tynd cylinder. Når lyset sendes af sted ind i denne cylinder, så vil ofte komme ud og ramme kanten af cylinderen. Men lyset flyver af sted næsten parallelt med væggen af cylinderen, og så er det, at der sker noget sjovt, når så lyset kommer ud og snitter overfladen. Her skal du tænke på en vinduesrude og hvordan den nogen gange kan fungere, som et spejl. Jo mere lige på du kigger på en rude, jo mere ser du igennem den. Men bevæger du dig til siden, så du kigger ind på rudens glas mere og mere fra siden, altså fra en mindre vinkel, så vil ruden blive mere til et spejl. Og det er netop hvad lyset inde i fiberen oplever. Når lyset suser af sted inde i fiberen og kommer ud til kanten, så virker den indvendige side af overfalden, som et spejl og lyset reflekteres derfor tilbage ind i fiberen. Der er også derfor at et fiberkabel kan bugte sig af sted og lyset stadig bliver i det. For lyset inde i fiberen, virker det som et meget langt og meget tyndt spejl.